Inainte sa te gandesti sau sa pronunti cuvantul „divort”, exista de regula semnale timpurii de avertizare privind insatisfactia si lipsa de fericire in relatie. Desigur, uneori semnalele se pastreaza pe durata unor ani pana cand tu sa-ti poti asuma pierderea relatiei si sa poti iesi din cuplu. Pe de alta parte, odata identificate semnalele, exista si varianta remedierii si a depunerii efortului comun pentru ca relatia sa devina functionala.
5 SEMNE PREVESTITOARE ALE DIVORTULUI
Iata semnele care prevestesc divortul in lipsa unei interventii sustinute in doi pentru salvarea relatiei:
- sentimentul ca lucrurile nu se vor schimba in mai bine
- sentimente ambivalente ( pozitive si negative) fata de partener/partenera
- furie mai multa fata de partener( care incepe sa fie verbalizata tot mai mult)
- incepi sa faci lucruri pe care altadata nu le-ai fi facut ( mai multe seri in care iesi cu prietenii, mai multi bani cheltuiti pentru sine etc)
- incepi sa ai fantezii legate de un alt partener/plecare in vacanta fara sot/sotie etc
Nu ignora aceste semnale. Nu pot fi puse pe seama intrarii relatiei intr-o noua etapa sau pe seama schimbarilor tale interioare. Nici nu sunt „normale” dupa ani de relatie/casnicie si nici nu sunt doar semne ale „crizei de mijloc”. Uneori, un psiholog specializat in problematica de cuplu va poate sustine in demersul insanatosirii unei astfel de relatii deterioarate. Sau, dupa caz, in procesul de divort.
Uneori, in aceasta etapa, in care pe fundal se manifesta deja semnalele de mai sus, apare INFIDELITATEA unuia dintre parteneri.
CUM RESIMT COPIII ACEASTA EPAPA DE INDOIELI IN CARE DIVORTUL APARE LA ORIZONT
- tensiune crescuta ( aparent fara motiv)
- instabilitate emotionala
- nevoia de retragere din fata parintilor( detasare de viata de familie) sau, din contra, o dependenta mai mare de parinti
- semne de intrebare legate de a fi sau nu iubiti de parinti
- teama
- furie
- tristete
- uneori manifestari somatice (printr-o slabire a sistemului imunitar) sau psiho-somatice
Nu ignora semnalele copilului. Ele sunt strigate catre parinti ca ei sa-si rezolve problemele de cuplu. Alteori sunt modalitati inconstiente prin care copilul incearca sa abata atentia parintilor de la situatia cuplului astfel incat, spera ei, parintii sa ramana impreuna in ciuda tuturor problemelor. In cel din urma caz, implicatiile asupra copiilor sunt multe si negative.
Ti-ar putea fi utile:
Ne separam de proba inainte de divort?
Consiliere de cuplu in privinta separatii/divortului
Articol scris de: psiholog Viorela Grecu