Dificultatile privind somnul sunt raspandite in randul copiilor ai caror parinti au divortat. Un studiu publicat in 2021 si realizat in Suedia despre somnul copiilor si adolescentilor proveniti din familii divortate a aratat o serie de modificari semnificative legate de somn in special in cazul in care, dupa divort, doar unul dintre parinti ramane implicat in viata copilului.
Iata concluziile studiului:
- Copiii si adolescentii aflati in custodia exclusiva a mamei au sanse mai mici sa doarme cat este recomandat pentru varsta lor, au o probabilitate mai mare sa adoarma la ore tarzii si intampina dificultati la adormire in comparatie cu copiii si adolescentii care traiesc in familii nedivortate, cu ambii parinti
- Copiii si adolescentii ai caror parinti impart fizic in mod egal custodia au la randul lor o probabilitate mai mare sa adoarma la ore tarzii si sa intampine dificultati la adormire in comparatie cu cei proveniti din familii nedivortate.
In schimb, acestia nu inregistreaza un numar mai mic de ore de somn decat cel recomandat pentru varsta lor.
- Copiii si adolescentii ai caror parinti nu isi impart in mod egal custodia ( isi viziteaza doar ocazional unul dintre parinti) experimenteaza cele mai multe probleme legate de somn in comparatie cu copiii si adolescentii proveniti din familii nedivortate.
Concluzii:
Dificultatile privind somnul sunt raspandite in randul copiilor ai caror parinti au divortat.
Dificultatile sunt cu atat mai mari cu cat, dupa divort, copilul nu mai are acces la ambii parinti si ajunge sa-si vada de regula tatal mai rar, in vacante sau cu ocazii speciale.
Nota studiu citat: „How do children and adolescents of separated parents sleep? An investigation of custody arrangements, sleep habits, sleep problems, and sleep duration in Sweden” , Jani Turunen et al. Sleep Health. 2021 Dec.
Citeste si: