Divortul parintilor: cum este afectat copilul?

martie 8, 2024
Posted in Divort
martie 8, 2024 ViorelaGrecu

Divortul parintilor: cum este afectat copilul?

Divortul in familii cu copii

Divortul parintilor genereaza in viata copiilor schimbari si stres emotional, dar acest lucru nu inseamna ca vor fi pentru tot restul vietii marcati, ca vor dezvolta obligatoriu probleme de adaptare, emotionale sau de comportament sau ca vor ramane traumatizati.

CE E MAI RAU PENTRU COPIL: PARINTI INTR-UN PERMANENT CONFLICT SAU DIVORTATI?

Divortul nu traumatizeaza automat un copil. Acest lucru nu inseamna ca, in situatii particulare, divortul nu poate reprezenta o trauma pentru copil. Dar nu exista, dupa zeci de ani de cercetare, dovezi solide care sa ateste ca, invariabil, astfel li se intampla tuturor copiilor.

Din contra. Sunt studii care atesta clar faptul ca un copil care traieste intr-o familie in care parintii sunt intr-un conflict permanent este afectat mai mult decat in cazul in care parintii lui divorteaza.

❗️O familie in care predomina conflictele ( verbale si/sau fizice) intre parinti afecteaza mai mult copilul decat divortul
  • Un studiu din 1999*(1)  arata ca acei copii care traiesc in familii cu un inalt conflict parentat si ai caror parinti nu divorteaza dezvolta PROBLEME COMPORTAMENTALE mai mari decat cei care provin din familii in care parintii au divortat.
  • Un studiu din 2014 *(2) arata ca DIVORTUL in familiile cu un nivel ridicat de conflict are EFECTE EMOTIONALE BENEFICE asupra copiilor. Totusi, in cazul in care casnicia se caracterizeaza printr-un nivel conflictual scazut intre parinti, efectele divortului in plan psihologic asupra copiilor apar ca fiind negative.

STIMA DE SINE A COPIILOR IN CAZUL DIVORTULUI PARINTILOR

Divortul parintilor poate afecta stima de sine a copiilor pe termen lung, dar nu in orice conditii. O serie de cercetari in domeniu indica felul in care parintii pot actiona ca sa previna o astfel de situatie.

SUPORTUL EMOTIONAL  AL PARINTILOR, CHEIA UNEI STIME DE SINE SANATOASE

Suportul emotional acordat de parinti copiilor joaca un rol important in stima de sine a acestora. Astfel, suportul primit de copii dupa divort , de la ambii parinti, este esential pentru o stima de sine sanatoasa .

Un studiu realizat in Suedia  *(3) , in 2017, a avut urmatoarele concluzii:

  • Nu exista o diferenta semnificativa statistic intre stima de sine a copiilor care traiesc in familia nucleara (parintii casatoriti), versus cei care traiesc in mod egal ca timp cu tatal si mama dupa divortul parintilor sau cei care traiesc mai mult cu unul dintre parinti decat cu celalalt , dupa divort.

 

  • Exista in schimb o diferenta semnificativa statistic din punct de vedere al stimei de sine intre copiii crescuti exclusiv dupa divort de catre unul dintre parinti in comparatie cu copiii care traiesc in oricare alta varianta de intelegere intre parinti dupa divort sau fata de copiii care traiesc in familia nucleara

CEA MAI REA VARIANTA PENTRU COPIL

Astfel, conform rezultatelor cercetarii, CEA MAI REA VARIANTA pentru un copil este ca, DUPA DIVORT, sa TRAIASCA EXCLUSIV IN GRIJA UNUI PARINTE . Aspectul este cu atat mai important cu cat, sub povara furiei si a nevoii de razbunare, unul dintre parinti poate decide sa-l alunge complet pe celalalt din viata copilului, si sa-i interzica accesul la copil.

Pentru a sprijini copilul in fata unui divort putem sa cerem ajutor specializat. Un psiholog il poate ajuta pe copil sa gestioneze mai bine schimbarile provocate de separarea parintilor iar pe parinti sa inteleaga si sa ia cele mai bune decizii pentru sanatatea emotionala proprie si a copiilor. 

Articol scris de : psiholog Viorela Grecu

(1) Morrison, D. R., & Coiro, M. J. „Parental conflict and marital disruption: Do children benefit when high-conflict marriages are dissolved?”, Journal of Marriage and the Family

(2)  Alan Booth, Paul R. Amato, „Parental Predivorce Relations and Offspring Postdivorce Well-Being:, Journal of Marriage and Family

(3) J.  Turunen, „Self-esteem in children in joint physical custody and other living arrangements „, Public Health

, ,

Contacteaza-ma acum!

Pentru programari, intrebari sau sugestii ma puteti contacta prin datele de mai jos sau prin formularul de contact. 

Telefon/WhatsApp: +40 741 174 654

Email: gviorela@yahoo.com

Website: www.viorelagrecu.ro

Adresa: Piata Presei Libere, Sector 1, Bucuresti

Cu o experienta de aproape 10 ani in domeniul psihologiei, practic consilierea individuala si de grup, în cabinet și online. De asemenea, am realizat mai multe programare de consiliere si educatie psihologica, care să vina în ajutorul mamelor aflate la început de drum, dar si a pacientilor cu un diagnostic oncologic ori a persoanelor care se confrunta cu anxietate si sentimentul izolarii în contextul pandemiei.