DEZVOLTAREA PERSONALA PENTRU ADOLESCENTI. DE CE ESTE ESENTIALA ACUM?

septembrie 6, 2022
septembrie 6, 2022 ViorelaGrecu

DEZVOLTAREA PERSONALA PENTRU ADOLESCENTI. DE CE ESTE ESENTIALA ACUM?

ADOLESCENTI LOVITI DE NEINCREDEREA IN SINE

Dezvoltarea personala a adolescentilor ar trebui sa fie prioritatea zero a parintilor. Adolescentii au acum mai mare nevoie ca niciodata sa-si invinga neincrederea in propria persoana.

NEINCREDEREA IN EI, „BOALA” COPIILOR SI A ADOLESCENTILOR DE AZI

Aproape fara exceptie, adolescentii cu care lucrez in dezvoltare personala imi spun la primele intalniri:
 • n-am incredere in mine
 • nu stiu la ce sunt bun sau daca sunt bun la ceva
 • imi pasa prea mult de ce spui cei din jur si asta ma afecteaza
 • simt presiune

 

‼️Consecintele unei astfel de imagini despre sine:

 • ❗️stima de sine scazuta
 • performantare scolare sub potential
 • izolare sociala sau comportamente la extrema, periculoase( fumat, droguri etc)
 • timiditate, inabilitate de a se integra in colectiv si de a-si face prieteni
 • teama de esec
 • anxietate
 • suferinta

 

CE AU DE FACUT PARINTII?

✨✨TINE MINTE : Dezvoltarea emotionala a copilului/adolescentului este cel putin la fel de importanta ca dezvoltarea lui academica. Daca nu chiar mai importanta.

1. ✅Du-l la cursuri de dezvoltare personala in care sa se confrunte cu propriile emotii, sa se inteleaga, sa se autocunoasca, sa-si slefuiasca empatia.

Deocamdata parintii cauta cursuri de inot, balet, aritmetica mentala, sah, programare, robotica etc. Dar putini stiu si inteleg cum l-ar putea ajuta pe copil/adolescent un program de dezvoltare personala. Educatia emotionala merita facuta intr-un cadru securizat si profesional, nu doar pe TikTok.

2. ✅Incurajaza-l sa citeasca nu doar lecturile scolare obligatorii, enciclopediile ori povestile generatiei lui, ci si carti despre dezvoltarea inteligentei emotionale. Fa exercitii cu copilul tau de mic despre explorarea si gestionarea emotiilor.

3. ✅ Explica-i de mic( incepand cu varsta de 4/5 ani e perfect capabil) si updateaza informatia pe masura ce creste despre fenomenului bullyingului. Ce este? Cum il recunosti? De ce apare? Ce se ascunde in spatele lui? Ce variante are la indemana? Nu lasa asta doar in grija scolii. Nici nu-ti imaginezi prin ce pot trece copiii.

4. ✅NU conditiona NICIODATA dragostea ta de performantele lui scolare. Un copil se iubeste neconditionat indiferent ca a luat 4, 7 sau 10. Nu-l respinge NICIODATA pentru ca a luat o nota mai mica. Iti poti exprima tristetea, dar spune-i INTOTDEUNA ca il IUBESTI indiferent de nota cu care a venit acasa.

5. ✅Nu-l mai compara cu altii. Nu-i spune :” X a putut sa ia o nota mai mare, vezi?”, „De ce Y poate si tu nu?”. Copiii oricum se vor compara cu ceilalti, sistemul nostru de educatie oricum promoveaza competitivitate si nu intrecerea pe sine insusi. Gaseste alte forme de a-l motiva. Compararea mereu cu ceilalti poate parea o strategie eficienta, dar lasa atatea rani emotionale.

Daca esti in cautarea unui profesionist cu care sa lucreze copilul tau, poti cauta aici .

Despre programul meu de dezvoltare personala a adolescentilor poti gasi informatii aici.

, ,

Contacteaza-ma acum!

Pentru programari, intrebari sau sugestii ma puteti contacta prin datele de mai jos sau prin formularul de contact. 

Telefon/WhatsApp: +40 741 174 654

Email: gviorela@yahoo.com

Website: www.viorelagrecu.ro

Adresa: Piata Presei Libere, Sector 1, Bucuresti

Cu o experienta de aproape 10 ani in domeniul psihologiei, practic consilierea individuala si de grup, în cabinet și online. De asemenea, am realizat mai multe programare de consiliere si educatie psihologica, care să vina în ajutorul mamelor aflate la început de drum, dar si a pacientilor cu un diagnostic oncologic ori a persoanelor care se confrunta cu anxietate si sentimentul izolarii în contextul pandemiei.